Make your own free website on Tripod.com

SEJARAH  SEKOLAH

Sekolah Menengah Kebangsaan Mergong terletak lebih kurang 3 kilometer dari pusat Bandar Alor Star. SMKM ditubuhkan pada 1 Disember 1989 dengan menumpang di Sekolah Kebangsaan Mergong, Jalan Putera, Alor Star, Kedah.

    SMKM bermula dengan seramai 119 orang pelajar Tingkatan 1 , yang ditempatkan di 4 buah bilik darjah, dan seramai 9 orang guru termasuk Pengetua pertamanya, Tn. Hj. Omar B. Abdul.

     Sesi persekolahan 1990/91 memperlihatkan bilangan pelajar SMKM bertambah menjadi 244 orang, terdiri daripada 4 kelas Tingkatan 1 dan 4 kelas Tingkatan 2. Kesemua kelas ini ditempatkan pada sesi pagi.
   
     Sehingga Disember 1993 tiga buah bangunan di SK Mergong digunakan untuk menempatkan pelajar pelajar SMKM. Sebuah bangunan sementara untuk bengkel mata pelajaran Kemahiran Hidup dibina dalam tahun 1991. Kemudian pada tahun 1992, sebuah bangunan 4 buah bilik telah ditambah untuk menempatkan pelajar pelajar Tingkatan 3 pertama SMKM. Dengan  terbinanya bangunan baru ini, 4 buah bilik darjah di bangunan asal telah diubahsuaikan untuk dijadikan Bilik Pengetua dan Bilik Penolong penolong Kanan, Bilik Pejabat, Bilik Guru, Bilik Pusat Sumber Sekolah, Bilik ERT dan Makmal Sains. Sebuah bilik kecil juga ditambah di hujung bangunan Blok A untuk dijadikan surau.
   
    Di dalam keadaan menumpang di SK Mergong dan serba kekurangan inilah SMKM terus wujud sementara menunggu bangunannya yang tersendiri didirikan. 

    Pada bulan Ogos 1997, SMKM telah berpindah ke bangunan baru di Jalan Sultanah (Sambungan). Dengan keluasan tanah seluas 18.9 ekar, bekas tanah sawah iaitu Kampung Padang Perak, bangunan ini mempunyai 3 blok bangunan kelas, 1 blok makmal sains, 1 blok Teknologi Kejuruteraan, 1 blok bengkel Kemahiran Hidup, 1 blok kantin dan 1 blok bengkel sains pertanian. Sehingga tahun 1999, sesi persekolahan dijalankan pada sesi pagi sahaja. Mulai tahun 2000 hingga sekarang , persekolahan Tingkatan 1 dan 2 , dijalankan pada sesi petang, manakala Tingkatan 3, 4 dan 5 , dijalankan pada sesi pagi. 

    Pada Januari 2001, telah diwujudkan asrama untuk pelajar-pelajar yang aktif dalam kokurikulum. Projek kendalian PPD Kota Setar ini menempatkan 50 orang pelajar. Juga pada tahun 2001, telah diwujudkan 1 kelas Pendidikan Khas iaitu kelas pendidikan untuk para pelajar istimewa.  

    Pada bulan September 2002, SMKM telah dinaiktaraf kepada sekolah Gred A. Kemudahan di SMKM pun telah ditambah dengan kemudahan Makmal ICT, 1 blok kelas 4 tingkat, 1 bangunan Surau, 2 blok Asrama dan 16 unit Rumah Guru. Ini bersesuaian dengan pertambahan bilangan pelajar yang kini seramai 1274 orang dan bilangan Guru seramai 82 orang serta staf sokongan seramai 18 orang.